Njemačka kancelarka Angela Merkel traži djelimično zaključavanje, jer je broj novozaraženih u zemlji danas dostigao novi rekord.

Institut Robert Koh, njemačka agencija za kontrolu bolesti, saopštio je da je prethodnog dana zabilježeno 14.964 novih slučajeva širom zemlje, pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porasto na 449.275.

Zabilježeno je još 27 smrtnih slučajeva povezanih sa KOVID-19, povećavajući ukupan broj umrlih na 10.098.

Merkel se danas sastala sa guvernerima 16 njemačkih pokrajina i visoki vladini zvaničnici rekli su da će tražiti uvođenje mjera kako bi se drastično smanjili socijalni kontakti.

Vlasnici restorana i barova planirali su da organizuju protest zbog straha da će njihovi objekti biti zatvoreni na nekoliko sedmica, što će dodatno nanijeti štetu inače teško pogođenoj njemačkoj ugostiteljskoj industriji.

Škole širom Njemačke takođe se pripremaju da barem dio nastave prebace na onlajn, očekujući moguća djelimična zatvaranja.

Zvaničnici kažu da Njemačka, koja se izborila s epidemijom bolje od mnogih susjednih evropskih zemalja, počinje da gubi kontrolu nad situacijom, jer lokalne zdravstvene vlasti nisu mogle da pronađu kontakte zaraženih, a neke bolnice odbijaju da prime nove pacijente.