Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je zabrinuta zbog “eksponencijalne ” dinamike rasta broja novih infekcija kovida-19 uz Njemačkoj, posebno zbog širenja “delta soja” virusa i apelovala na stanovništvo da se vakciniše.

Od sredine jula broj novih slučajeva kovida-19 dnevno prelazi u prosjeku 1.000, a danas je zabilježeno 1.890 slučajeva u posljednja 24 časa prema Instsitutu Robert Koh.

“Imamo eksponencijalni rast” broja novih sluačajeva korona virusa i “smatram da je ta dinamika zabrinjavajuća” rekla je kancelarka novinarima u Berlinu.

“Treba da pretpostavimo da će se udvostručiti broj novozaraženih za manje od dvije nedjelje”, dodala je ona.

Zbog rasta broja inficiranih zaraznijim “delta sojem” koji je postao većinski u Njemačkoj i u velikom dijelu Evrope Merkel, procjenjuje da je vakcinacija važnija nego ikad.

“Svaka vakcinacija se računa, svaka vakcinacija je korak, mali korak ka povratku ka normalnosti za sve”, dodala je ona. “Što nas je više vakcinisanih, utoliko ćemo ponovo biti slobodniji, ne samo kao pojedinci nego kao zajednica”, rekla je ona.

Kancelarka koja se protivi obaveznoj vakcinaciji, podsjetila je da treba da motivisati one koji nisu vakcinisani.

Do danas je najmanje 60,4 odsto njemačke populacije dobilo jednu dozu od četiri vakcine koje su priznate u zemlji, a 48 odsto je dobilo obje doze.

“Svima koji su se već vakcinisali, kažem vam: Pokušajte da se mobilišete i ubijedite druge koji još nisu, bilo u porodici, između pijatelja, na fudbalskom terenu”, rekla je Merkel.

Ukoliko broj infekcija nastavi da raste i da se ne bi preopteretio zdravstveni sistem, kancelarka je nagovijestila mogućnost uspostavljanja novih restrikcija da bi se zaustavilo širenje zaraze.

Prema institutu Robert Koh od početka epidemije u Njemačkoj je od kovida-19 umrlo 91.458 ljudi.