Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je oštrije restrikcije radi zaustavljanja zaraze koronavirusom, dok je broj preminulih u Njemačkoj dostigao rekordnu dnevnu cifru od skoro 600 osoba.

Njemačka je uvela daleko manje stroga pravila zatvaranja od ostalih velikih evropskih zemalja nakon što je prošla kroz prvi val pandemije relativno pogođena.

Najveća evropska ekonomija teško je, međutim, pogođena drugim valom s dnevnim brojem novozaraženih višim od tri puta od vrhunca zabilježenog u proljeće.

Dnevne brojke preminulih u porastu su, dostižući rekod od 590 smrtnih slučajeva u srijedu.

Merkel je izjavila kako vjeruje da smjernice dogovorene s čelnicima njemačkih 16 saveznih država oko držanja otvorenih prodavnica, ali zabrane objedovanja u zatvorenim prostorima više nisu dovoljne.

“Kada su podignuti štandovi s kuhanim vinom, kada su podignuti štandovi s vaflima, to nije u skladu s onim što smo dogovorili o jedinim opcijama za hranu i piće.Zaista mi je žao, ali ako plaćamo cijenu s 590 preminulih osoba, to po mom mišljenju nije prihvatljivo, izjavila je Merkel u emotivnom obraćanju parlamentu.

Ukazujući na preporuke objavljene u utorak od naučnika iz ugledne akademije Leopoldina, Merkel je kazala da priznaje kako je došlo pravo vrijeme za zatvaranje prodavnica i za limitiranje društvenih okupljanja, prenosi AFP.