Merilin Monro, jedna od najpoznatijih američkih i svjetskih filmskih zvijezda, rođena je 1. juna 1926. godine.

Najpoznatija plavuša filma iz zlatnog doba Holivuda, sredinom prošlog vijeka, za života nije bila ni izbliza toliko cijenjena kao sada.

Merilin Monro igrala je u filmovima koji se danas smatraju vrhovima američke kinematografije 20. vijeka, među kojima su – “Džungla na asfaltu”, “Sve o Evi”, “Priča iz predgrađa”, “Neki to vole vruće”, “Rijeka bez povratka”, “Autobuska stanica” i “Neprilagođeni”.

Ali, tek nakon njene neočekivane smrti, koja je proglašena samoubistvom – mada postoje mnogi nerazjašnjeni detalji, kao i kasnija istraživanja kojima je ta tvrdnja ozbiljno dovođena u pitanje – Merilin je shvaćena ko ozbiljna glumica sa zapaženim ulogama u filmovima sa tada najvećim zvijezdama Holivuda.

Godine 1950. dobila je uloge u dva ostvarenja koja su imala komercijalni uspjeh i tako počela da glumi u filmovima najpoznatijih filmskih kompanija. Ispočetka su je odbacivali kao netalentovanu nakon par replika koje bi izgovorila na kastinzima.

U filmu tada čuvenih komičara braće Marks pod nazivom “Srećna ljubav” samo je prošetala kroz jedan od kadrova, ali i to je bilo dovoljno da je filmska kritika zapamti. Holivud je počeo da priča o Merilin Monro nakon uloge u kultnom ostvarenju DŽona Hjustona “DŽungla na asfaltu”.

Njena karijera “procvjetala” je nakon filma “Muškarci više vole plavuše”. Nizao se hit za hitom: “Kako se udati za milionera”, “Sedam godina vjernosti”, “Autobuska stanica” i “Neki to vole vruće”, u kome je Merilin pokazala da nije samo “plavuša”, već i dobra glumica.

Već sa 26 godina Merilin Monro bila je jedna od najpoznatijih žena u Holivudu i na svijetu. Udaje se za čuvenog igrača bejzbola DŽoa Dimađa, ali se razvela osam mjeseci kasnije.

Kako je rasla njena slava tako je i Merilin bivala sve interesantnija društvenom kremu Amerike – 1956. godine udaje se za Artura Milera, poznatog scenaristu, pisca i režisera, koji joj kasnije daje ulogu u filmu “Neprilagođeni”.

Već tada Merilin je imala iza sebe mnogo afera, naslovnih stranica i veza sa kolegama i poznatim ličnostima, od Iva Montana, velikog francuskog šansonjera do predsjednika SAD DŽona Ficdžeralda Kenedija. Mnogi izvori i danas tvrde da je i DŽonov brat Robert, ministar pravosuđa, imao vezu sa Merilin.

Merilin je 1962. godine ponovo trebala da se uda za Dimađa, vjenčanje je bilo zakazano za 8. avgust 1962. godine, ali je ona 5. avgusta nađena mrtva u stanu.

Poslije opsežne istrage, policija je utvrdila da je glumica izvršila samoubistvo uzimanjem prekomjerene doze pilula za spavanje. U vezi sa tim, pojavile su se brojne teorije zavjere koje su samoubistvo dovodile u pitanje i implicirale da su u glumičinu smrt umiješani Robert i DŽon Kenedi.

Njeni obožavaoci smatrali su da je u sve umiješana CIA jer je, navodno, prelijepa glumica postala previše opasna za predsjednikov imidž.