Selektor ženske košarkaške reprezentacije Belgije Philip Mestdagh očekuje tešku utakmicu protiv Bosne i Hercegovine na startu Eurobasketa, ali vjeruje da njegov tim može do pobjede.

Naveo je da BiH ima dobar tim sa nekoliko odličnih košarkašica, izdvojivši Maricu Gajić i Jonquel Jones za koju je imao samo riječi hvale.

“BIH ima veoma kvalitetnu ekipu, imaju nekoliko igračica koje zaista znaju igrati. Moramo dobro čuvati igračice kao što je Gajić, ali i ostale igračice su dobre. Imaju odličnu Jonquel Jones, koja igra u Ekatarinburgu zajedno sa Emmom Meesseman. Ona je timska igračica, koja može uraditi sve. Dobro trči po terenu, brza je, visoka, može napasti s vanjske pozicije, pogoditi za tri poena i bit će je teško zaustaviti. Za mene je u redu da postigne 20 do 25 poena, ali najveći cilj će biti zaustaviti ostale igračice i u tom slučaju možemo se nadati pobjedi”, rekao je Mestdagh na pres-konferenciji uoči uvodnog meča u Strasbourgu.     

Istakao je da je imao određenih problema tokom priprema, s obzirom da su se neke igračice povrijedile, kao i da je bilo pozitivnih na koronavirus.

“Na početku EP-a smo ostali bez Jane Raman. Malo je komplikovano, ali smo optimisti. Cilj nam je plasman među prvih pet. Želimo pobjedu u grupi kako bismo izbjegli Francusku u četvrtfinalu. Ciljevi su nam jasni, za početak želimo biti pobjednici grupe, a kasnije ćemo vidjeti”, dodao je.

Susret BiH – Belgija igra se u četvrtak od 15 sati.