U šumama na području Velike Kladuše migranti su samoinicijativno formirali više šatorskih naselja. Uvjeti u kojima borave su katastrofalni, a situaciju dodatno pogoršava loše vrijeme. Reporterska ekipa BHRT-a posjetila je jedno od šatorskih naselja.

Šatorsko naselje nalazi se samo nekoliko minuta od privremenog prihvatnog kampa Miral. Migranti koji ovdje borave kažu da nemaju osnovne uvjete za život, ali su primorani, jer nemaju drugog izbora.

ANHRAMED, Bangladeš

“Problem je kamp Miral. Ne dozvoljavaju nam da tamo uđemo. Zato smo sada ovdje u šumi i suočavamo se sa brojnim problemima. Vrijeme je hladno, a već nekoliko dana pada kiša i puno je ljudi bolesno. Uskoro će pasti snijeg i šta će onda biti s nama. Želimo zaštitu od Evropske unije”.

Migrant iz Bangladeša

“Na ovom mjestu ima previše problema. Nema toaleta, a ima previše ljudi. Treba nam pomoć vlasti. Ne želimo ostati ovdje”.

Drva za ogrjev pronalaze svuda oko sebe. Jedna osoba priprema hranu za ostale migrante koji borave unutar jednog šatora. Kako nam kažu, u šatorima obično boravi šest do 12 osoba. Rijetki među njima imaju novca da namirnice kupe u prodavnici, većina ih se hrani kukuruzima koje pronalaze na okolnim poljima.

ŠAHIN, Bangladeš

“Alibabe nam stvaraju ogroman problem. Navečer odemo do supermarketa, vraćamo se nazad – sretnemo se sa njima, oni nam zaprijete noževima i uzmu nam novac i stvari što kupimo”.

Migranti iz šatorskih naselja navečer kreću na gejm, odnosno prelazak preko državne granice sa Republikom Hrvatskom. Svaki od njih je do sada već nekoliko puta pokušao preći granicu, međutim, svaki put je bio bezuspješan.

MAHBU RAHMAN, Bangladeš

“Hrvatska policija nas je svaki put do sada uhvatila i ako imamo eure kod sebe, uzmu od nas i stave u džep. Kada nas upute nazad, kažu nam da idemo pješice ili da preplivamo rijeku, nema tolerancije”.

Na ovoj lokaciji boravi više od 300 migranata, međutim ovo improvizirano šatorsko naselje koje su migranti samoinicijativno podignuli nije jedino. U okolini Velike Kladuše, u obližnjim šumama se može naći još nekoliko ovakvih naselja.

ALE ŠILJDEDIĆ, portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona

“Imamo takve pojave, odnosno takva šatorska naselja, odnosno kampove migranata u šumskim područjima grada Bihaća ispod Plješevice pa preko Tržačkih Raštela, Gate, Šturlića, Tržca, opštine Cazin pa dalje sve do Bosanske Bojne u Velikoj Kladuši”.

Na području Unsko-sanskog kantona boravi više od 8.000 migranata.

Oko 3.000 migranata boravi u pet prihvatnih centara, a hiljade ostalih je raspoređeno u napuštenim objektima, ulicama i u divljim kampovima koje formiraju u šumama.