Od današnje posjete visokih bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika koji su stigli u kamp Lipa, očekuje se rješenje situacije u ovom kampu , u kojem migranti i dalje štrajkuju glađu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić došao je u kamp Lipa a tu su i ministar odbrane BiH, predstavnici OSBiH, međunarodnih organizaicja, direktor Službe za poslove sa straninma,kao i lokalni čelnici.

Tema je hitno rješavanje ove situacije u kampu Lipa, gdje migranti borave u nehumanim uslovima. To je zaključeno i jučer na sastanku Selme Cikotića sa Johanom Sattlerom i ostalim ambasadorima, a rečeno je i da se teret migrantske krize rasporedi ravnomjerno u cijeloj BiH.

Migranti već tri dana štrajkuju glađu i poručuju da neće prestati dok se situacija ne riješi. Također su se okupili i nose transparente, traže pomoć i rješavanje situacije.

Jutros je intervenisala i Hitna pomoć, te su odvezli jednog migranta za koga se sumnjalo da je pretrpio srčani udar . Međutim, konstatovano je da je riječ o bolovima mu mišićima zbog promrzlosti i prije nekoliko trenutaka je vraćen u kamp.

Danas svi očekuju da će se naći adekvatno rješenje za migrante koji se nalaze u Lipi.