Integracija migrantskog stanovništva u lokalnu zajednicu je na niskom nivou u našoj zemlji. Ipak, nekih pomaka ima. Radionica u kojoj lokalno stanovništvo, u saradnji s migrantima kampa “Ušivak” proizvodi sapun za svoj kamp, daje im dozu integriteta i prihvaćenosti.

Maria je napustila svoj rodni Afganistan zbog rata i konstantnih bombaških napada. Nakon četiri godine putovanja, pješice sa svojom obitelji došla je do Bosne i Hercegovine i trenutačno je u migrantskom kampu Ušivak. Krajnja destinacija joj je Njemačka, te čeka odobrenje za prelazak. Radionica u kojoj sudjeluje, pomaže joj upoznati lokalno stanovništvo.

MARIA, Afganistan

“Ova radionica nas bar na nekoliko sati izvuče iz kampa i situacije u kojoj se nalazimo. Putem ove radionice dobila sam priliku upoznati ljude osobno, a ne ih samo gledati kako hodaju oko mene. Kako danas razgovaram s tobom, nisam razgovarala niti s jednim Bosancem i Hercegovcem”.

Težak put do naše zemlje prošla je i Dania, koja je sa svojim malim djetetom napustila Irak.

DANIA, Irak

“Mi se izvinjavamo ako su neki migranti napravili nered, ali mi zaista to ne želimo i stvarno nam je žao što se to dogada. Izvinjavamo se”.

Radionica u kojoj sudjeluje oko 30 osoba iz lokalne zajednice i oko deset migrantica, započela je 1. lipnja, a bit će završena krajem ovoga mjeseca.

MERHUNISA ZUKIĆ, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH

“Mi smo ovdje željeli da budemo pravi domaćini ženama koje su bez pratnje, koje su sa malom djecom i uopšte migrantima. I svakog mjeseca njima se dijeli 400 antibakterijskih sapuna, koji su i veoma skupi, kao i 400 maski koje rade lokalne nevladine organizacije – upravo u ovom centru”.

AZRA ŽIGIĆ, projekt menadžerica za BiH Međunarodnog komiteta za spas

“Vratili smo im taj neki, u ovoj njihovoj silnoj patnji, minimum dostojanstva… Da se osjećaju respektabilni u zajednici”.

Maria se ne planira zadržavati u Bosni i Hercegovini, no o njezinoj budućnosti odlučivat će mnogo čimbenika.

MARIA, Afganistan

“Nadam se kako ću otići u Njemačku, jer imam još jednog brata tamo. Ako je moguće, ako Allah želi tako, mi želimo otići tamo”.