Treba osmisliti programe za povratak migranata iz Bosne i Hercegovine u zemlje porijekla, a u taj proces će se uključiti i Evropska unija. To je poruka austrijskog ministra unutrašnjih poslova. I dok Evropa tek počinje da razvija strategiju povratka, u našoj zemlji ostaje “zarobljeno” na hiljade migranata. Provjeravali smo zašto je to tako i šta vlasti Bosne i Hercegovine rade na poboljšanju situacije?

Readmisija je mukotrpan, trom i komplikovan proces, kažu u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Najveći problem je što većina migranata da lažni iskaz, te je često nemoguće dokazati njihov identitet. A upravo je to preduslov za pokretanje postupka readmisije. Čak i ako su podaci istiniti, ubrzo se nailazi na još jedan zid – zemlje porijekla reaguju presporo, ili ne reaguju uopšte.

Bez pomoći Evropske unije teško da će stvari krenuti na bolje, priznaje ministar bezbjednosti Selmo Cikotić. Činjenica je da je Evropa do sada novčano dosta pomogla Bosni i Hercegovini, ali je 94 odsto novca otišlo na humanitarni aspekt, dok im bezbjednosni nije bio prioritet.

Oko sedam i po hiljada migranata trenutno je u Bosni i Hercegovini. Do Hrvatske, prve stanice na tlu Evropske unije, sve teže dolaze. Brojne su tvrdnje i svjedočenja da se hrvatska policija služi ne tako principijelnim metodama sprečavanja ulaska u zemlju. Nije nepoznanica i da migrante, bez obzira na to iz koje zemlje ušli u Hrvatsku, često prebacuju na tlo Bosne i Hercegovine. Ništa bolje nije na granici sa Srbijom, koja se pokazala kao najporoznija. Uz ograničene kapacitete Granične policije, ovakva statistika nije iznenađenje.

Ipak, dok nadležni tvrde da rade sve što je u njihovoj moći, od početka migrantske krize kritikovani su da su olako shvatili ozbiljnost situacije, te da su napravili mnogo propusta.

Od početka migrantske krize, kroz Bosnu i Hercegovnu su prošle više od 62 hiljade migranata. To su samo oni registrovani. Iz naše zemlje u istom periodu, protjerano je oko 3.700 stranih državljana. Podaci o traženju azila pokazuju da gotovo niko ne želi da se zadrži u Bosni i Hercegovini. Migranti na sve načine teže da je napuste. Zbog još veće želje Evropske unije da ne završe na njenoj teritoriji, naša zemlja silom prilika postala je migrantski “hot spot”.