Prvi ovogodišnji snijeg najteže je pao migrantima. Za ovo doba godine očekivani snijeg i hladnoća dodatno otežavaju uvjete za boravak migranata na području Unsko-sanskog kantona. Krov nad glavom imaju oni koji borave u 4 kampa koja se nalaze u kantonu. Međutim, oni koji borave u šumama i napuštenim zgradama teško podnose zimu, koja je na ovim prostorima tek počela.

Oko 80 migranata, većinom porodica sa djecom, pokušali su preći granicu sa susjednom Hrvatskom u mjestu Bosanska Bojna koje se nalazi na samoj granici. Pripadnici Granične policije im nisu dozvolili prelazak, nakon čega su se migranti uputili nazad. Sve kuće u ovom mjestu su većinom napuštene, a služe kao krov nad glavom upravo za ove migrante koji se iscrpljeni zajedno sa djecom vraćaju sa gejma i nemaju gdje drugo. Snijeg je dodatno otežao situaciju.

Dvadesetak kilometara sa druge strane, improvizirano šatorsko naselje u Velikoj Kladuši je također prekriveno snijegom.

Kako bi sačuvali što više drva za ogrijev, migranti lože plastiku, odjeću, ponekad i obuću. Sve dok čekaju konkretne poteze vlasti još jednu noć će provesti pod otvorenim nebom.

Temperatura u šumi danju rijetko iznad nule, noću daleko ispod. Bez obzira na to, mokri i već poderani šatori su jedino sklonište za skoro stotinu migranata koji nemaju izbora, jer za njih u kampu Miral, niti u bilo kojem drugom, mjesta nema.

Priliv migranata je manji nego što je bio u ljetnom periodu, ističu iz Policije Unsko-sanskog kantona, a samim tim, manji je i broj pokušaja prelaska preko granice. Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća s obzirom na to da se migranti u zimskom periodu manje kreću.

Ovo je treća zima koju migranti dočekuju u Bosni i Hercegovini sa neriješenim statusom. Nazad ne žele, naprijed ne mogu – a koraci neophodni za izbjegavanje humanitarne krize se još ne poduzimaju.