Policija je utvrdila identitet osobe koja je juče ubijena na području Kulen-Vakufa. Riječ je o 21-godišnjem državljaninu Avganistana. Uhapšen je 68-godišnjak iz Kulen Vakufa, zbog ubistva, a najvjerovatnije je riječ o nesretnom slučaju. I ovaj događaj je potvrda da je migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona iz dana u dan sve složenija.

Svakog dana na područje Unsko-sanskog kantona stigne najmanje 100 novih migranata. Prema procjenama nadležnih 3 hilljade migranata se nalazi u kampovima dok je pretpostavka da se još toliki broj nalazi van kampova.

“Iz dana u dan broj migranata se povećava na kantonu i sa obzirom da su svi kapaciteti popunjeni oni traže alternativne načine da sebi osiguraju boravak i smještaj na ovom kantonu”, izjavio je portparol Uprave policije USK Ale Šiljdedić.

Za novopristigle migrante u kampovima u gradu Bihaću nema mjesta. Zbog toga se oni snalaze kako znaju. To su najčešće napušteni objekti poput ovog ovdje iza mene. Iako je policija prije nekoliko dana iz Krajinametala odvezla oko 600 migranata i danas se ovdje nalazi nekoliko stotina migranata.

“Ovdje sam 6 mjeseci, ranije sam bio u Srbiji. Želimo u Evropu. Ovdje nigdje nema smještaja za migrante. Mi kada uđemo u Hrvatsku, Hrvatska policija nas tuče, oduzme mobitele čak i vreće za spavanje. Tuku nas veoma jako, slovenska policija nas također tuče”, kaže migrant iz Afganistana.

Prije samo nekoliko mjeseci na livadi ispred Bire nalazilo se više stotina ako ne i hiljada migranata. Svi su oni imali jednu želju, ući u Biru. Danas na ovoj livadi nema nikoga a u Biri u kojoj je kapacitet 1500 trenutno se nalazi oko 500 migranata. Razlog, odluka vlasti u USK da ovaj kamp zatvori.

“Postavlja se pitanje gdje s tim porodicama koje će doći u narednim periodu i gdje ih smjestiti. Mi znamo da EU daje veliku pažnju djeci i porodicama sa djecom u njihovom zbrinjavanju i očekujemo u narednom periodu da će se taj problem riješiti”, kazao je sekretar Crvenog križa Bihaća Selam Midžić.

Pet do 12 za Bihać je davno prošlo. Građani su sa pravom ljuti na državne vlasti koje su pustile da se migrantska kriza tri godine lomi preko leđa Bišćana. Ove godine se u našoj državi održavaju lokalni izbori. Jedno je sigurno, u Bihaću će pobjedu odnijeti onaj ko bude imao bolju strategiju borbe protiv migrantske krize.