Toplije vrijeme donijelo je i aktiviranje migrantskih ruta u Bosni i Hercegovini. Samo od početka februara, Granična policija u Zvorniku je spriječila 180 ilegalnih ulazaka u zemlju, što je trostruko više nego u januaru. Ekipa BHT1 provela je dan sa službenicima Granične policije u Zvorniku i obišla kritične tačke na ovom dijelu migrantske rute.

Za službenike granične policije Zvornik svakodnevnica je “otkrivati” migrante dok pokušavaju ući u BiH. Sa dolaskom toplijeg vremena migrantske rute u ovom dijelu zemlje ponovo su aktivirane. Migranti se kreću rano ujutro i kasno uveče.

Ovog puta, službenici su priveli dvojicu migranata, dok su još dvojica uspjela da pobjegnu. Nakon privođenja, migrante preuzima druga grupa službenika. Popunjavaju formular sa osnovnim podacima i upućuju se u kancelariju za strance, smještenu u Bijeljini.

Iako nisu htjeli pred kamere, mještani na području uz rijeku Drinu kažu da posljednjih dana ponovo viđaju migrante. Naša ekipa je put nastavila prema Drini, ka mjestu gdje je do sada registrovan najveći broj prelazaka.

Iz Granične policije BiH kažu da nivo rijeke Drine i njen vodostaj diktira prelazak migranata i njihov ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Na lokaciji Tabanci, kada je vodostaj Drine nešto niži, formira se poluostrvo na kom migranti sa čamcima čekaju i koriste pogodan trenutak kako bi ušli u Bosnu i Hercegovinu.

Zvornička jedinica granične policije pokriva više od 160 kilometara granice sa Srbijom. Samo od početka februara na ovom mjestu spriječila je 180 ilegalnih ulazaka u zemlju. U odnosu na januar, kada je spriječeno samo 50-ak ilegalnih ulazaka.

Najveći problem službenicima na terenu predstavlja i sve češća pojava migranata – krijumčara.

Ponovno aktiviranje migrantske rute pokreće i stara pitanja – da li nadležni imaju rješenje, da li će, kada i kako biti preduzimani neki konkretni koraci? Bez odgovora na ova pitanja rad službenika granične policije, koji su izloženi brojnim rizicima, svodi se na Sizifov posao.