Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Ovogodišnji dobitnik nagrade je plivač Mihajlo Čeprkalo.

“Ovom odlukom dodjeljuje se Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine za 2020. godinu kao najveće priznanje koje BiH dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju BiH”, stoji u Odluci o dodjeli nagrade Čeprkalu, objavljenoj u Službenom listu BiH.

Kako se navodi, Čeprkalu će biti dodijeljena i novčana nagrada u iznosu od 10.000 KM.

“Državna nagrada za sport dodjeljuje se Mihajlu Čeprkalu, rođenom 9. juna 1999. godine u Banjoj Luci, za izuzetno ostvarene rezultate kao što su: osvojeno 4. mjesto na EYOF-u Tbilisi u Gruziji 2015. godine, 36. mjesto na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, 26. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kazanu u Rusiji 2015. godine. Na Olimpijskim igrama u Rio de Jaineru 2016. godine bio je najmlađi plivač u utrci na 1500 m kraul. Na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj 2016. godine osvojio zlatnu, srebrenu i bronzanu medalju. Osvojio preko 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima”, piše u Službenom listu BiH.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta.