Mijanmarska vojna izborna komisija koju je imenovala hunta proglasila je “nevažećim” rezultat prošlogodišnjih izbora u Mijanmaru, objavili su lokalni mediji.

Saopštio je to U Thein Soe, šef izborne komisije koju je imenovala vojna vlast, nakon što je u glavnom gradu Naypyitawu o tome upoznao predstavnike 53 političke stranke, prenosi The Irrawaddy.

“Rezultat Nacionalne lige za demokratiju (NLD) 2020. više nije važeći” rekao je Thein Soe.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje 1. februara, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke NDL.

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu.

Ubrzo nakon bojnog udara, hunta je proglasila vojno stanje namećući noćni policijski sat i zabranu okupljanja pet ili više osoba.

Ipak, nisu uspjeli ugušiti demonstracije građana i kampanju građanske neposlušnosti koju su pokrenuli vladini zvaničnici protiv vojne vladavine.