U trenutku svjetske pandemije, kada smo jedna od rijetkih zemalja koja nije uspjela da nabavi vakcine za svoje građane, trebamo reći hvala Srbiji za ono što je uradila ne samo za BiH već i region, izjavio je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović u emisiji BHT1 Uživo.

„Svi građani BiH koji, nažalost, nisu u mogućnosti da se vakcinišu u svojoj državi imaju puno pravo da to obave u Srbiji. Više nego jadno i odvratno je da smo među prvima u tim redovima za vakcinu vidjeli one koji su na vlasti i čija je bila obaveza da obezbijede vakcine za svoje građane“, smatra Mijatović.

Istakao je i da je ovo jedan od signala kraha vlasti u BiH, „ovo je kapitulacija vladajućih u oba entiteta na svim nivoima, ovo je kapitulacija države. “.

„Ono što je najcrnje od svega je što niko od njih ne podnosi odgovornost za isto. Poslije 30.000 Bosanaca i Hercegovaca koliko ih je ovaj vikend prešlo granicu sa Srbijom da obezbijedi život sebi i svojim porodicama, najmanje što su mogli da urade još danas članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, oba entitetska premijera i Vlade je da podnesu ostavke. Međutim, to se neće desiti u BiH. Oni nemaju obraza. Ovim su u doba najveće svjetske pandemije pokazali da ih ne zanimaju građani, poručio je potpredsjednik SDP-a.

Po njemu, najgore od svega je to što Fadil Novalić, Radovan Višković i Zoran Tegeltija kao tri premijera i tri najodgovornija u državi „ne shvataju da će biti tragičari ovog doba“.

„Ljudi danas umiru zbog njih. Oni nisu sposobni nabaviti vakcine. Svaki dan zbog Fadila Novalića, Radovana Viškovića i Zorana Tegeltije umiru građani Bosne i Hercegovine“, kazao je Mijatović koji apelira na građane da se vakcinišu „gdje god mogu“.