Evropa na Zapadnom Balkanu puca sebi u nogu, izjavio je to za njemačke medije Mihael Rot, državni sekretar za Evropu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Izrazio je žaljenje što nije bilo napretka ovog dijela Evrope dok je Njemačka predsjedavala Evropskom unijom. Upozorava i na interes drugih svjetskih sila za ovo područje. Postajemo li bitniji Evropskoj uniji?

Ovakve iznenadne izjave njemačkih zvaničnika znače da se politika prema Zapadnom Balkanu mijenja, brzo i temeljito, kažu poznavaoci prilika u regionu. Njemačka je sa novom američkom administracijom dobila vjetar u leđa, ali i promjenu svijesti da je krajnje vrijeme da SAD i Evropa postanu proaktivni na Balkanu. Jasno je ipak da u svemu imaju lične ciljeve.

DAVOR GJENERO, politički analitičar iz Zagreba

“Najviše očito trenutno radi njemačka diplomatija koja je u situaciji da mora u kratkom, stabilnom vremenu koje je pred njom iskoristiti savezništvo sa SAD-om snažno postisnu Rusiju kao remetilački faktor s Balkana, da u BiH potisnu politike kakve u BiH vode Milorad Dodik s jedne strane, a Dragan Čović s druge strane”.

Ti ciljevi prelamaju se preko Balkana, ali kolebljivo i bez jasnih upozorenja.Njemački državni sekretar za Evropu razočaran je što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja Njemačke EU, te se nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka. Prije svega jer se sve više sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za ovo
područje.

ŽELJKO BAJIĆ, bivši dopisnik iz Moskve

“EU se do sada bavila više sobom nego nama , ona sad nama želi poslati signal ako ne budete radili na reformama tu će upasti neko drugi ,Kina, Rusija, Turska ko već bilo bi značajno da Evropa nama pošalje jasan signal ljudi u ovom trenutku se ne može očekivati proširenje EU, hajde da tu budemo jasni, ali morate znati da će Evropa biti uz vas prije svega u nekom finansijkom smislu”.

I dok čekamo da se slože da li smo im bitni ili ne, jedno je činjenica pitanje vladavine prava i korupcije na Balkanu povezuje se sa masovnim iseljavanjem mladih s ovih područja, i to je njihov odgovor svim politikama.