Vjerujem da će BiH ući u NATO, kad- to vam ne mogu reći. Moj osobni stav je da NATO za BiH nema alternativu, rekao je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, gostujući kao prvi gost u novoj emisiji “BHT1 uživo”.

Od prošle godine kada su svi pričali o NATO-u i kada se činilo da je NATO pred vratima, politika se podijelila, a povod je bio Godišnji program koji je BiH trebao uvesti u MAP. Na pitanje jesmo li mi u MAP-u, Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH rekao je kako je uvjeren da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, i dodao:

Također je rekao kako je teško reći da li je BiH u MAP-u ili ne:

” Jedni kažu da jesmo, drugi da nismo. Tamo je jasno definirano kad smo mi u MAP-u. Kada predamo prvi akcijski plan, tada ulazimo u MAP. Postavit ću kontra pitanje -je li program reformi BiH MAP? Mi tu imamo dilemu.Na stranici NATO-a stoji da je BiH u MAP-u. Međutim , u stvarnosti mislim da mi nismo predali Akcijski plan. Mi smo ušli u program reformi BiH i odatle je Ministarstvo obrane dobilo određene aktivnosti”

Krešić je dodao kako misli da je proces NATO puta u BiH stao 2010.2011, 2012. godine i da se danas provodi jako usiljeno, te da se mora stvoriti jaka poliitčka volja unutar svih aktera u Bosni i Hercegovini, da bi brže išla ka NATO-u.

” Moj osobni stav je da NATO za BiH nema alternativu i mislim da trebamo biti dio te kolektivne sigurosti. To je nešto što može unaprijediti odnose u BiH i to je nešto što može ubrzati napredak BiH. Mi trebamo ispunjavati uvjete i bez NATO-a i bez EU, odnosno praviti bolji ambijent za življenje u Bosni i Hercegovini”, rekao je Krešić.

Dodao je da je od 72 aktivnosti iz Programa reformi značajan dio proveden, te da je i vojna vježba na poligonu Manjača, koja je u toku, planirana u okviru tog programa.

” Mi do 2023. trebamo ući u program SEL 2 i NEL -2, da možemo biti partnertska država NATO-u,tijekom realizacije oređenih zadaća koje NATO ima. Kad prođemo certificiranje po ovom modelu jesmo partneri.Mi smo već danas partneri u NATO- u Afganistanu, u misiji “Odlučan odgovor” imamo 68 pripadnika OSBiH i zajedno s NATO-om izvršavamo zadaće na terenu. Radimo na tome da certificiramo jedinicu razine bojne. Imamo 11 postrojbi u BiH koje su certificirane, prošle su sve četiri faze. Ovdje smo mi sada u drugoj fazi, sljedeće godine slijedi treća, a 2023. bi trebali imati certificiranu tu postrojbu, rekao je Krešić.

Dodao je kako vjeruje da će se to i dogoditi 2023. , po planu.

“Ovdje su u pitanju zemlje partneri, a ne članstvo u NATO-u “, rekao je Krešić.

Inače, na pitanje kada će BiH ući u NATO, Krešić je rekao:

“Vjerujem da će BiH ući u NATO, kad- to vam ne mogu reći.”

Zamjenik minustra odnrane također je govorio o vojnoj vježbi na Manjači, koja je u toku, u uslovima koronavirusa i rekao da je prije vježbe konsultirana struka:

Vojska mora izvršavati zadaće. Vi i u svim situacijama morate biti spremni ogovoriti. Život ne smije stati i moramo odgovoriti na Kovid -19, svladati virus i vratiti se u normalu. Svi su izloženi, i medicinski radnici i policajci … Moramo se ponašati odgovorno, voditi računa o sebi, svojim kolegama”, rekao je Krešić.

Mijo Krešić je govorio i o vjerskim obredima unutar OSBiH, o finansiranju i opremi OSBiH, o migrantskoj krizi u BiH.