Ostanak predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije na toj poziciji zavisiće od njega samog. Nakon zaključaka VSTV-a kojim je Tegeltiji na volju ostavljena odluka o podnošenju ostavke, čeka se njegov potez.

Dok jedan dio pravosudne zajednice prvog čovjeka VSTV-a poziva da se odrekne funkcije, drugi upozoravaju na narušen ugled krovnog pravosudnog tijela u Bosni i Hercegovini.

Milan Tegeltija još nije odlučio hoće li podnijeti ostavku, a ne postoji ni rok u kom bi trebalo da odluči. Razmisliće, kaže, ali ne zato jer se smatra kompromitovanim, nego zbog lične bezbjednosti i stavova pojedinih članova VSTV-a.

“Ja sam smatrao da je prirodno, kad već imaju takve stavove da ja razmotrim pitanje podnošenja ostavke, s tim da moram da kažem da sam sa svim članovima Podvijeća RS obavio razgovor, prije ove sjednice, njih pet, i svih pet mi je reklo da ne vidi nikakav problem”, izjavio je Tegeltija.

A oni koji problem vide, tražili su ostavku, prije svega, zbog narušenog partnerskog odnosa sa međunarodnom zajednicom. Drugi su, ipak, brinuli zbog Tegeltijinih navoda o montiranom i nezakonito stečenom snimku. To i jesu dva odvojena postupka. Jedan je utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti, što je posao Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a, a drugi je utvrđivanje autentičnosti i sadržaja spornog snimka.

Disciplinski tužilac primio je prijavu protiv Milana Tegeltije i formirao predmet. Nove informacije, kažu, ne mogu davati. Za pojedine nosioce pravosudnih funkcija stvari su jasne – ostavka je “pod moranje”.

“On, kao predsjednik krovne pravosudne institucije je narušio u tolikoj mjeri kredibilitet te institucije a time i pravosuđa u cjelini da je ono srozano na najniže moguće grane u istoriji ovdašnjeg pravosuđa”, kategoričan je sudac Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević.

Na probleme u radu bh. pravosuđa godinama u svojim izvještajima upozoravaju međunarodne institucije i organizacije. Ni VSTV nisu zaobilazili, a bili su i više nego kritični. Ovaj put, OHR i Delegacija Evropske unije Tegeltiju pozivaju na podnošenje ostavke. Stručnjaci smatraju da su članovi VSTV-a predugo ignorisali kritike i da je krajnje vrijeme da se probude.

“Jedan izvještaj nije dobar, javno mnijenje kaže nije dobro, profesionalna zajednica kaže nije dobro, drugi izvještaj kaže nije dobro, treći izvještaj sa statistikom kaže nije dobro. I onda idu njihovi komentari. Ne možete se vi miješati”, kaže advokat Vlado Adamović.

U Bosni i Hercegovini odavno se polemiše oko nadzora nad radom VSTV-a – šta je miješanje i narušavanje autonomije, a šta legitimni nadzor i sprečavanje samovolje. Izmjene Zakona o VSTV-u još nisu ugledale svjetlost dana. Političke partije već pripremaju nove prijedloge, koje će uskoro uputiti u proceduru. Ove što su već u proceduri, prije svega su se odnosile na jasnije definisanje uslova za razrješenje članova VSTV-a.