Nakon što je uputio prigovor na završnu deklaraciju samita NATO-a u Briselu jer u dokumentu nije bilo spomena Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je poručio kako je njegovom zahtjevu udovoljeno i kako je deklaracija dopunjena.

Milanović je istaknuo kako nije zaprijetio hrvatskim bojkotom NATO-ove deklaracije, no ustvrdio je kako su se čelnici NATO-a prije briselskog samita “oglušili na hrvatske zahtjeve da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine”.

“Morao sam reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu, glavni tajnik NATO-a me nazvao jučer popodne i to je riješeno u pola minute, što govori da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Trebalo je šest dana da uspijemo isposlovati da se u završnu deklaraciju samita u pasusu o BiH uopće spomene Dayton kao osnova funkcioniranja. Za samit je to marginalna stvar, fusnota, ali za nas to je big foot”, kazao je Milanović u Briselu.

Milanović je jučer poručio da će Hrvatska blokirati deklaraciju NATO-a, ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum i konstitutivnost triju naroda u poglavlju o BiH.