Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je u utorak na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama.

Predsjednik Milanović je u govoru na svečanosti istaknuo da je ta postrojba dala golemi doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. “Ima više od 70 poginulih, od toga, ne volim prebojavati, ali slučajno to znam, skoro 30 iz BiH. Cijela Hrvatska i BiH u obrani i stvaranju Hrvatske”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da je zadatak postrojbe prije svega obrana Hrvatske, ali i sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija poput NATO-a.

“To je dug i obaveza naše zemlje temeljem članstva u tim organizacijama, i tu ćemo biti korektni i pošteni ali prije svega gledati svoje interese, voditi računa o tome da svoje vrijedne ljude koristimo i angažiramo tamo gdje je prije svega naš interes”, rekao je predsjednik.

“Biti pripadnik specijalnih postrojbi je više od posla, to je način života. Vječna slava i hvala vašim suborcima koji su poginuli za Hrvatsku kad je Hrvatsku branilo malo pravih ljudi”, zaključio je Milanović.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih postrojbi brigadni general Perica Turalija rekao je da je specijalna postrojba osnovana u Domovinskom ratu s ciljem brzog i djelotvornog odgovora na neprijateljska djelovanja.

“Danas nastavljamo tu tradiciju na najbolji način i ovo je najelitnija sastavnica Hrvatske vojske, ocijenio je. Specijalne snage su uvijek strateški resurs i predstavljaju brz i učinkovit odgovor na moguće krizne situacije kojima su ugroženi hrvatski nacionalni interesi”, rekao je Turalija.

Nakon svečanosti, tijekom koje je uručio nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi HV kod križa ispred Spomen sobe u vojarni.

Izvedena je i vježba, prikaz sposobnosti djelovanja pripadnika postrojbe u urbanim operacijama.

U ime najavljenog, ali spriječenog ministra obrane Marija Banožića, na svečanosti je bio general pukovnik Drago Matanović.