Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu, ranije pravomoćno presuđenom ratnom zločincu, koje je 2010. donio tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Milanović je Glavašu vratio ratna odlikovanja, što je Glavašev sin i advokat Filip Glavaš pozdravio kao “jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika”. 

Josipović je 2010. Glavašu oduzeo sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. maja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenima te o odluci Vrhovnog suda od 7.juna 2016. kojom je ukinuta prvostepena presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Podsjetimo, Branimir Glavaš je po zapovjednoj odgovornosti ranije bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije iz 1991. godine i to zbog ubistva šest, većinom srpskih civila i pokušaja ubistva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u rijeku Dravu (slučaj “selotejp”), i ubistva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku (slučaj “garaža”), kojem je Glavaš bio na čelu. Još je pet osoba bilo osuđeno na zatvorske kazne po direktnoj odgovornosti.

Presudu Glavašu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i naložio da se krene ispočetka. Suđenje i dalje traje.