Budnicom ulicama Knina danas je počeo središnji dan proslave 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Oluja” kojom je Republika Hrvatska cjelokupan teritorij vratila pod administrativno-političku kontrolu preuzevši taj dio teritorija od tadašnje Republike Srpske Krajine.

Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske počeo je program sviranjem budnice na kninskim ulicama, potom je slijedila Ceremonija dočeka Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, zvonjava Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja, podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi…

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje
Foto: vijesti.hrt.hr

Programu obilježavanja prisustvuju predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i mnogi drugi visoki dužnosnici.

Nakon služenja misnog slavlja za poginule i stradale tijekom VRO Oluja i uz ostali prigodni program poput prelijetanja ratnih zrakoplova OS RH, slijedi koncert na Kninskoj tvrđavi kojeg priređuju Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje
Foto: vijesti.hrt.hr

Zbog epidemioloških mjera uzrokovanih pojavom pandemije koronavirusa, ovogdišnja proslava odvija se na drukčiji način, bez velikog prisustva gostiju, a završnu večernju manifestaciju koncerta i prigodni vatromet prenosit će TV valovi nacionalne televizijske kuće – HRT.

U Knin je došla i nekolicina gostiju s grbom HOS-a i ustaškim pozdravom “Za dom spremni” na zastavama i majicama. Zbog epidemioloških mjera, policija dio gostiju, među kojima su i pripadnici HOS-a, drži podalje od trga i glavne bine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitke na svom Tviter profilu povodom 25 godina od VRO “Oluja”.

Osim 5. kolovoza, kada je središnji dan proslave VRO Oluje, upriličen je program i dan ranije, 4. kolovoza, a predsjednik Zoran Milanović odlikovao je pripadnike ratnih postrojbi koje su sudjelovale u VRO Oluja, među njima i nekoliko postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su temeljem Splitskog sporazuma kojeg su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović sudjelovali u ovoj akciji.

VRO Oluja jedna je od najvažnijih akcija Hrvatske vojske tijekom proteklog rata u toj državi, a ova, 25. obljetnica, ostat će upamćena po tomu što će Boris Milošević, koji je potpredsjednik Vlade RH i službeni predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, sudjelovati na obilježavanju manifestacije.

Također, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomislav Medved bio je na komemoraciji u Varivodama gdje je odana počast žrtvama srpske nacionalnosti koji su stradali neposredno nakon Oluje.

Dana 27. kolovoza 1995. ubijeno je sedam mještana Gošića, a 28. rujna, mjesec i pol dana nakon Oluje, ubijeno je i devet mještana obližnjih Varivoda. Svi ubijeni u tim selima, u kojima ni ranije ni u vrijeme zločina nije bilo ratnih aktivnosti, bili su civili.

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Plenković: Treba iskazati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi bilo koje nacionalnosti

“Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobjede u Domovinskom ratu. Tu pobjedu najbolje simbolizira slika dr. Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu”, rekao je na početku svog govora premijer Plenković na obilježavanju 25 godina od VRO “Oluja”.

“Nakon petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva, vojnom Olujom Hrvatska je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića. Za manje od 4 dana oslobođena je petina hrvatskog teritorija, stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja”, podsjetio je Plenković.

Plenković je istakao da svi treba da osjećaju zahvalnost prema hrvatskih braniteljima.

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje - Plenkovic govor
Foto: vijesti.hrt.hr

“Da bismo zaštitili njihovo dostojanstvo, donijeli smo zakon o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Naša je dužnost da neumorno nastavimo tragati za nestalim hrvatskim državljanima”, rekao je.

“Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata”, kazao je u svom govoru Plenković.

“Treba iskazati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili neke druge nacionalnosti, od Vukovara do Dubrovnika, pijetet prema svakoj srpskoj žrtvi, čime pokazujemo velikodušnost i humanost pobjednika koji, unatoč svemu, žali za svakim posrtajem”, kazao je premijer i istaknuo da se isto očekuje i od Srbije

“Iskrena pomirdba može se graditi samo na istini koja se temelji na činjenicama”, poručio je i dodao da će se nastaviti procesuirati svi počinjeni zločini.

Milanović: Srbi i Hrvati moraju ući u jednu novu paradigmu odnosa

U 25 godina odnosi među državama i svijetu se mijenjaju. Mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina. O tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i nadam se da će se pretočiti u stvarnost, rekao je Zoran Milanović na početku svog govora na obilježavanju 25 godina “Oluje”.

Hrvatska - 25. godisnjica Oluje - Milanovic govor
Foto: vijesti.hrt.hr

Istakao je da pogledi Srbina i Hrvata nisu isti pogledi, zbog čega je važno da se razgovara.

“U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali oružjem koje smo i mi plaćali i koji nismo htjeli bili smo od prvog trenutka zatečeni. Momci kojima sam jučer imao čast podijeliti odlikovanja su došli 90’e, momci iz Hercegovine, iz okolice Tomislavgrada… Nisu znali što ih čeka.  Trebalo je graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ih je Franjo Tuđman. To je nešto iz čega bi i danas mogli učiti.  Ona je rezultat rada, koncentracije, inteligencije… svi koji nismo u tome sudjelovali smo dužni biti zahvalni onima koji jesu”, poručio je hrvatski predsjednik. 

Posebno je istakao dolazak Borisa Miloševića na proslavu “Oluje”.

“Nikada nismo poronuli u moralno dno. Sve te priče o zločinačkom poduhvatu, sve je to posljedica grešaka koje smo napravili u prvim mjesecima naše veličanstvene pobjede, to je lekcija da treba da paziš. Teret ostaje. Zato cijenim nazočnost Borisa Miloševića. Doći ovdje, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje”.

Milanović je, kada su u pitanju odnosi Srba i Hrvata, istakao da se mora ući u jednu novu paradigmu odnosa.

“Odnosi Srba i Hrvata su bili kao napeti. Zadnjih sto godina. U početku, Jugoslavija je bila jedini način da cijeli hrvatski narod bude u jednoj državi, 1941. – 1945. Ja znam da govorim očima Hrvata i da, kad kažem da Beograd vodi lošu politiku, će se to gledati kao riječi hrvatskog predsjednika. Moramo ući u jednu novu paradigma odnosa. Odnosi Srba i Hrvata su ovdje u ovom dijelu Europe važni. Ti odnosi moraju biti bolji. Ja ću sa svoje strane dati ono što mogu i smijem dati. Smijem. Jer mi je zaštita ustavnopravnog poretka prva”, istakao je hrvatski predsjednik.