Drugog dana posjete Unsko-sanskom kantonu, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić posjetio je Veliku Kladušu gdje se susreo sa predstavnicima općinskog vijeća.

Tema sastanka bilo je iznalaženje rješenja za situaciju u kojoj se ova općina nalazi. U Velikoj Kladuši trenutno je najteža situacija kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH.

Kapaciteti u Miralu, jedinom prihvatnom centru u ovoj općini, odavno su popunjeni a broj migranata raste iz dana u dan. Na hiljade migranata se nalazi na ulicama ovog grada, u napuštenim kućama i objektima, a nerijetko se dešavaju požari u objektima u kojima borave.

Mještani su prošlog vikenda organizirali proteste kako bi skrenuli pažnju nadležnima da je krajnje vrijeme da se ovaj problem počne rješavati.

Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u USK tražila je od općinskih vlasti u Kladuši da ponude lokaciju van naseljenih područja na kojoj bi se svi migranti iz Mirala ali i sa ulica ovog grada smjestili.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić bi danas trebao posjetiti i migrantski centar Miral kako bi uvidio situaciju na terenu.