Najbolji način za preveniranje ukupnog kriminaliteta je djelovanje u sektoru obrazovanja djece, kazao je za BHRT ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica. On je u emisiji BHT1 Uživo govorio i o migrantima, helikopterskoj jedinici MUP-a KS, kao i ostalim obećanjami koje je dao građanima kantona.

Pravi uzroci svakog devijantnog ponašanja su upravo u mladosti i drago mi je da u našim statistikama se smanjuje broj maloljtnih koji su uključeni u kriminalitet i to nije zanimarljivo, te treba voditi računa o tome.

Katica je govorio i o slučaju ubistva Dženana Memića.

Ja kao ministar unutrašnjih poslova ne mogu imati nikakav operativni podatak o slučaju Memić, ali čini mi se da se radi nešto na rasvijetljavanju i to je pohvalno. Dolazak do istine u bilo kojem predmetu. Svi moramo stremiti ka tome i drago mi je da se ide u tom pravcu.

Čak sjetimo se i nalaza ad hoc tijela u Kantonu Sarajevo koja je također ukazivala na nepravilnosti i ti su nalazi pokazali da nešto nije uredu, istakao je ministar.

Ovo je pokazalo kako je civilni nadzor nad svime zaista potrebno.

Također je govorio i slučaju ubistva dvojice policajaca u Sarajevu.

Vrlo često komuniciram sa svim kolegama u Kantonu, i sa komesarom i znam da ljudi ne staju kada je u pitanju rješavanje ubistva dvojice policajaca u Sarajevu. To je najveći teret. Nema druge nego pronaći odgovorne za ubistvo naših kolega i privesti ih pravdi.

Ministar je ranije na svojim društvenim mrežama objavio svojih prvih 30 dana na mjestu ministra, te je ovom prilikom u emisiji BHT1 Uživo kazao da su neki mediji i pojedinci spinovali taj status.

Ja sam samo želio da na transparentan način predstavim građanima koje su to moje namjere. Da mogu mjeriti u budućnosti šta sam ispunio i da mogu ja opravdati ono što radim i to je jedna pozitivna stvar.