Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas putem video-konferencija sa ambasadorima Sjedinjenih Država i Velike Britanije, Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u BiH i regionu.

Košarac i Nelson razgovarali su o nastavku implementacije projekata USAID-a u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi “mali Šengen”.

U tom kontekstu, Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Košarac je sa britanskim ambasadorom Fieldom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu.

On je naglasio važnost ove teme sa aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.