Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić posjetio je danas Narodno pozorište Sarajevo i u razgovoru sa direktorom ove kulturne ustanove Izudinom Bajrovićem upoznao se s njenim radom, djelatnostima i planovima za tekuću godinu.

Bajrović je naveo kako Narodno pozorište trenutno ima 211 stalno zaposlenih, 26 uposlenika na godinu dana, te 15 zaposlenih na tri mjeseca. On je naglasio da je pandemija koronavirusa ograničila način funkcioniranja kulturnih ustanova, kao i prijem potrebnog kadra, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Tokom razgovora naglašeni su i svi ostali problemi sa kojima se u svom radu svakodnevno ova ustanova susreće.

Jedan od njih je neimenovanje upravnog odbora, koji raspisuje javne konkurse za prijem neophodnog kadra, a kojeg je potrebno zanoviti, posebno onog zaduženog za tehničku podršku.

Avdić je najavio kako će ovaj problem biti najkasnije do 10. februara riješen, i to ne samo u Narodnom pozorišu, već i u svih ostalih 12 kantonalnih kuturnih ustanova.

“Namjera nam je, i na njoj ćemo istrajati, da se u upravljačke strukture naših kulturnih ustanova imenuju ljudi koji poznaju problematiku ustanova, te specijalizirane oblasti u kojima pojedinačno ustanove djeluju”, naglasio je Avdić.