Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić boravi u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK), dijelu Bosne i Hercegovine najviše pogođenim migrantskom krizom.

Cikotić će se sastati s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Planiran je i obilazak migrantskih kampova na području USK, a novoizabrani ministar sigurnosti BiH će obići i Veliku Kladušu gdje je trenutno najteža situacija kada je u pitanju migrantska kriza u Bosni i Hercegovini.

“Nastojim da ispitam efikasne mogućnosti da BiH pojača i zaštiti svoju granicu, kao i mehanizme readmisije, odnosno upućivanja tih ljudi odakle su došli, ali te stvari je daleko lakše reći, nego ih praktično realizovati”, rekao je Cikotić uoči posjete Unsko-sanskom kantonu.

Građani i vlasti Unsko-sanskog kantona od ove posjete očekuju da će se konačno početi rješavati problem migrantske krize koja u ovom kantonu traje već duže od dvije godine. Također se nadaju da će uskoro biti donesena strategija upravljanja migrantskom krizom na nivou cijele BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ranije je upozorio da se neće tolerisati povećano prisustvo migranata u gradskim zonama te najavio formiranje sabirnog kampa za migrante.