Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj najavio je uvođenje novih mjera s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, ali nije precizirao o kojim mjerama je riječ.

Zemaj je na svom Facebook profilu napisao da je “potrebna stroga primjena oštrijih mjera i hitnih radnji” da ne bi došlo do vanredne situacije, i sa zaraženim i sa hospitalizovanim zbog korona virusa.

Nove restriktivne mjere treba da izglasa Vlada Kosova.

“U cijeloj ovoj situaciji, osnovne i srednje škole će biti otvorene, ali će se nadgledati kao i ranije, dok univerziteti nastavljaju sa online predavanjima. Mjere su upućene na odobrenje Vladi Kosova i očekuje se da će vladin kabinet glasati za njih”, napisao je Zemaj ne objašnjavajući šta se konkretno predlaže.

On je naveo da je današnji sastanak Odbora za upravljanje pandemijom bio informativnog karaktera, ali su i ocijenjeni efekti vladine odluke o mjerama koje je preduzelo Ministarstvo zdravlja.

“Situacija je ista kao u zemljama regiona, ali naš zdravstveni sistem je drugačiji, kapaciteti naših bolnica nisu u najboljoj situaciji pa, mimo statistike, sa najviše zaraženih imamo porast slučajeva hospitalizacije”, naveo je Zemaj.

U posljednja 24 sata na Kosovu je potvrđeno 637 novozaraženih virusom korona i 13 smrtnih slučajeva.