Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je situacija s korona virusom pod kontrolom i da nema većih problema, a da je jedan od ciljeva da se zdravstveni sistem reorganizuje kako bi se omogućilo liječenje ostalim pacijentima.

Lončar je rekao da je cilj da više od 400 kovid pacijenata bude u bolnicama u Batajnici i Kruševcu, kao i na infektivnim klinikama ustanova koje se time bave, a da se svi kapaciteti zdravstvenog sistema stave na raspolaganje pacijentima koji boluju od drugih bolesti.

“To je sada jedan od naših prioriteta”, rekao je Lončar nakon primopredaje šest ambulantnih vozila koje su za zdravstveni sitem Srbije obezbijedile Sjedinjene Države.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će u narednom periodu glavne teme biti liste čekanja za “ne-kovid pacijente”.

Lončar nije želio da prejudicira da li će Krizni štab za borbu protiv virusa korona dodatno ublažiti mjere na današnjoj sjednici, ali je rekao “da se neće ići u korist svoje štete”.

“Treba da poštujemo sve mjere dok su na snazi”, rekao je Lončar koji je ponovo apelovao, posebno na mlade, da se vakcinišu.

Upitan o eventualnom novom talasu virusa na jesen, Lončar je pozvao sve da ne licitiraju s datumima jer za to, kako je rekao, nema nikakvih činjenica.

“Ako se što više ljudi vakciniše, virus neće moći da se prenosi s jednog na drugog, a ni da mutira”, rekao je on.

Upitan o primanju treće doze vakcine protiv virusa korona, Lončar je rekao da veliki broj zemalja i proizvođači vakcina rade ta ispitivanja.

Lončar je pojasnio da postoje dva modela – da se poslije devet ili 12 mjeseci primi treća doza i da se poslije 12 mjeseci prime obje doze, te dodao da će se o tome znati poslije analiza i istraživanja.