Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija u vezi sa virusom korona najgora u Beogradu, gdje je najveći broj oboljelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove.

Lončar je rekao da je u Beogradu trenutno slobodno još oko 300 mjesta u bolnicama, kao i da raste broj pregleda u kovid ambulantama.

On je najavio da će sljedeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, ali da za dalje nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

Lončar je istakao da broj pregleda raste iz sata u sat u odnosu na prethodne dane.

“Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, radimo sve što je u našoj moći. Ali, i taj kapacitet ima granicu. Direktno nepoštivanje mjera dovodi do sloma sistema”, rekao je Lončar.

On je ozbiljnost situacije ilustrovao podatkom da se u jednom danu za pacijente u bolnici potroši kiseonika kao u običnim prilikama za više od mjesec dana.

“Dnevno jedna bolnica u Beogradu, koja ima kovid pacijente, troši pet tona kiseonika, a to je uobičajena potrošnja na mjesečnom nivou”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je dodao da beogradski institut “Banjica” ovoga puta neće biti kovid bolnica, kako bi mogao da obavlja svoj redovan posao zbog svih koji moraju da operišu koljena ili kukove, te eventualnih saobraćajnih nezgoda, padova i povreda.

Lončar je ponovo upozorio da će pacijenti iz Beograda, grada u kojem postoji najveći problem nepoštivanja mjera i najveća stopa infekcije virusom korona, morati da idu u bolnice u drugim mjestima u Srbiji.

On je pozvao građane da u narednih deset dana smanje kontakte, te da se svi ponašaju krajnje solidarno i jedinstveno.

“Zaboravite jedno vrijeme na žurke, proslave, rođendane, jer odatle imamo najveći broj zaraženih. Nosite maske u prevozu, u zatvorenom prostoru i perite ruke”, poručio je Lončar.