Španski ministar zdravstva Salvador Illa pozvao je vlasti u Madridu na pooštravanje restrikcija na žarištima koronavirusa, upozoravajući da su stanovnici glavnog grada i okolne regije u velikoj opasnosti ako mjere ne budu strožije.

Madrid je u petak produžio djelimičnu blokadu u nekoliko desetina okruga s visokom stopom zaraze, odbivši preporuke nacionalne vlade za blokadu širom grada dok broj slučajeva i dalje raste u glavnom gradu, javio je Reuters.

“Madrid je u velikoj opasnosti i vrijeme je da se djeluje odlučno. Postoji ozbiljan rizik za stanovnike, za susjedne regije”, rekao je ministar Illa na konferenciji za novinare.

Španski broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao je za 12.272 u 24 sata na 716.481, što je najveći broj zaraženih u zapadnoj Evropi. Više od 31.000 ljudi umrlo je od COVID-19.

Španjolci su imali jednu od najstrožih evropskih blokada od marta do maja, kada nisu smjeli napustiti svoje domove. Ali nakon što su restrikcije potpuno ukinute 21. juna, broj slučajeva je još više porastao.