Na društvenim mrežama ponovo su objavljeni tekstovi sa izjavama zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara i ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevande. Iz ministarstva tvrde da se radi o lažnim vijestima.

Tamo se poziva na trgovinu kripto valutama zbog čega je ovaj slučaj i prije mjesec bio prijavljen nadležnim policijskim agencijama u BiH.

S obzirom na to da su se pojavili novi tekstovi sa istim temama i navodnim pozivima ministra Bevande upućenih građanima, ponovo je podnesena prijava Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) da izvrše potrebne provjere.

Zahtjeva se da se provjere linkovi i stranice na kojima se pojavljuju tekstovi gdje ministar Bevanda poziva građane da upišu osobne podatke i brojeve kreditnih kartica i uplate određene sume novca zbog višestruke zarade.

Obavještavamo javnost da je riječ o izmišljenim, ali i plaćenim tekstovima zbog čega u Ministarstvu financija i trezora BiH očekujemo da će policijske agencije ovoga puta poduzeti sve zakonom predviđene mjere u zaštiti građana od prevare, kao i ministra Bevande i institucije koju predstavlja.