Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić održali su danas sastanak s predstavnicima producentske kuće “Deblokada” Damirom Ibrahimovićem i Narcisom Cvitanović. 

Produkcija “Deblokada” i Memorijalni centar Srebrenica će 10. oktobra u Potočarima upriličiti bh. premijeru filma “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić. 

Nakon premijere u Srebrenici, planirano je prikazivanje filma u Sarajevu, u dvorani Zetra. 

S obzirom na pandemiju koronavirusa, razgovarano je o načinu organizacije prikazivanja filma, kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere i pravila vezana za javne događaje takvog tipa. 

Kako je istaknuto, u Potočarima će biti upriličene dvije projekcije – prva za mlade ljude iz Srebrenice, BiH i regije, a potom i zvanična premijera koja će okupiti prijatelje filma i partnere Memorijalnog centra. 

Film “Quo Vadis, Aida?” koji govori o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovački je kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu “Oscar” Američke akademije. 

“Ministarstvo kulture i sporta KS će u okviru svojih mogućnosti biti partner projektu. Već smo ranije finansirali odlazak delegacije na filmski festival u Veneciju. Iskreno se nadamo da će ovaj film osvojiti prestižnu nagradu za koju se kandidirao, jer sve ono što je do sada viđeno ukazuje da ima potpunog osnova za to”, rekao je Alikadić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.