Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) intenzivno radi na pripremama za početak nove školske godine, a moguća su tri modela kako će se nastava na jesen odvijati.

Kako je priopćeno iz tog ministarstva, prvi model predviđa povratak učenika u školske klupe uz iznimku učenika koji pripadaju ranjivim skupinama za koje bi se organizirala nastava na daljinu.

Drugi model podrazumijeva da učenici sudjeluju u nastavi u školama povremeno, tako što bi se razredi podijele u skupine do 10 učenika koje bi naizmjenice išle dan za dan u školu ili prema drugom sličnom rasporedu.

Na taj način bi se učenicima omogućila nastava “uživo” u učionici koliko je god to moguće, a prioritet bi bilo optimalno korištenje fizičkih kapaciteta u školi uz primjenu svih epidemioloških mjera.

Nastava bi se u ovom modelu dijelom provodila u školama, a dijelom kod kuće putem učenja na daljinu, a pri tome bi svi imali pristup digitalnim materijalima i virtualnom okruženju za učenje i poučavanje.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije predviđen je treći model koji podrazumijeva nastavu na daljinu.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a u suradnji sa školama i učiteljima i nastavnicima paralelno radi na pripremanju materijala za nastavu na daljinu ukoliko se pogorša epidemiološka situacija te se nastava bude izvodila prema drugom ili trećem modelu.

Pravodobnu i konačnu odluku o načinu izvođenja nastave, donijet će Stožer civilne zaštite ili županijska vlada u skladu s preporukama epidemiologa, priopćeno je iz Ministarstva.