Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je privrednim subjektima ukupno 4.911.857 KM podsticaja za povećanje plata radnika.

“Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi RS”, ističe se u saopštenju.

Najveći iznos dodijeljen je privrednim subjektima sa područja grada Banjaluka, a zatim slijede grad Bijeljina i opština Stanari.

Kako se navodi, za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine primljeno je ukupno 429 prijava, dok su sredstva odobrena za 395 privrednih subjekata za 14.074 radnika, a odnose se na zahtjeve dostavljene između 1. januara i 1. marta 2021. godine.

Iz Ministarstva su napomenuli da najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i oblasti proizvodnje električne energije.

Svi podsticaji su, kako je istaknuto, isplaćeni u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi RS.

Entitetsko ministarstvo će u narednom periodu izvršiti analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi koja će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika.

“Radnu grupu za izradu analize će, osim predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa”, navodi se u saopštenju.