Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je na poslodavce da, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika, primjenjujući Međunarodni standard ISO 7243.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja”, saopšteno je iz Ministarstva rada.

U saopštenju se konstatuje da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, kao i ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove zbog opasnosti po život i zdravlje radnika, ali i ističe da Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

“Stoga, apelujemo da poslodavci primijene ovaj standard i izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika”, kaže se u saopštenju.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visoke temperature predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada, kao i preporuke za poslodavce i radnike u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokoj temperaturi na radnom mjestu svede na najmanju moguću mjeru.

U te mjere spadaju organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 15.00 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

U saopštenju se navodi da bi ekipe Republičke uprave za inspekcijske poslove trebalo da bude češće na terenu i da obilaze poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom, kontrolišući da li se poslodavci pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.