Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija s migrantima koji su nakon napuštanja kampa od IOM-a, boravili u nehumanim uvjetima na lokaciji Lipa, biti brzo riješena kroz provođenje zaključka s današnje sjednice Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

U zaključku se naglašava da je lokaciju bivše fabrike “Bira” u Bihaću, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Odlukom od 11. marta prošle godine odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, te su izričito pozvali vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju “Bira”.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH naglašavaju da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak.

U cilju rješavanja trenutne situacije i hitnog zbrinjavanja migranata koji borave na otvorenom, Ministarstvo sigurnosti BiH sarađuje i s Oružanim snagama BiH i Civilnom zaštitom FBiH, kao i s međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Nakon, otvaranja Lipe, gdje se okončanje radova očekuje do kraja aprila, prihvatni centar Bira bit će trajno zatvoren u skladu s ranijim planom za izmještanje migranata izvan naseljenih mjesta i urbanih sredina.

Kako se ističe u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH opstruiranje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve. Stoga sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uslovljavanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice.