Crna Gora u ovoj fazi neće primate izbjeglice iz Afganistana, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Ministarstva su precizirali da se pridruživanjem izjavi oko 100 država, koju je objavio State Department, Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Afganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom.

“Shodno izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni”, navodi se u saopštenju, prenijela je prenio je RTCG.

Ministarstvo je ukazalo da se u izjavi navodi i da narod Afganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbjednom okruženju i da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova su naveli da kao država koja je bila dio NATO misija u Afganistanu, Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbjedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Afganistana, koji to žele.