Ministri unutarnjih poslova Europske unije sastaju se danas u Bruxellesu kako bi razgovarali o preuzimanju vlasti Talibana u Afganistanu, te sigurnosnim i migracijskim posljedicama krize za Europu.

Vjeruje se da će preuzimanjem vlasti od strane radikalne islamističke grupe izazvati veliki egzodus.

Očekuje se da će velika većina ljudi koji bježe ostati u regiji, ali Europa se također sprema za povećan broj dolazaka, javlja dpa.

Zasad su dužnosnici EU-a naznačili da će strategija uključivati mješavinu još strože zaštite vanjskih granica, ponude azila za najugroženije i podrške susjedima Afganistana te međunarodnih organizacija.

Ideja je da bi pomoć EU-a trebala doprinijeti da oni koji su napustili Afganistan ostanu u regiji i obeshrabriti pokušaje opasnog putovanja preko granica EU-a radi traženja zaštite.

Na sastanku trebalo bi biti prisutno 27 država članica kako bi dale više detalja o tome što i kako namjeravaju poduzeti po ovom pitanju, jer kriza također pojačava prijetnju terorizma za Europu.

Neki strahuju da bi Afganistan mogao ponovno postati utočište za skupine koje planiraju napade na zapadne zemlje, poput onih izvedenih 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države.

Druga bi zabrinutost mogla biti kako evakuirati Afganistance koji su radili sa zemljama EU-a i sada strahuju od odmazde talibana nakon što američke trupe, koje su se povukle iz zemlje, više ne osiguravaju zračnu luku u Kabulu.