Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se danas u Luksemburgu kako bi razgovarali o međunarodnim pitanjima i odnosima s Rusijom, uključujući slučaj trovanja ruskog opozicionog lidera Alexeya Navalnyog.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je prije sastanka da su Njemačka i Francuska pripremile zajednički prijedlog sankcija EU-a za pojedine osobe iz Rusije zbog njihove navodne uloge u trovanju Navalnyog.

“Organizacija za zabranu hemijskog oružja nedavno je potvrdila nalaze laboratorija u Švedskoj i Francuskoj da ovaj čin predstavlja kršenje Međunarodne konvencije o hemijskom oružju. Ovo ne može proći bez posljedica“, rekao je Maas.

Evropsko vijeće je takođe potvrdilo da će na današnjem sastanku biti razgovarano o odnosima s Rusijom.

“Vijeće će imati sveobuhvatnu raspravu o odnosima Evropske unije s Rusijom u okviru pet vodećih principa, uzimajući u obzir nedavni razvoj situacije u vezi sa ljudskim pravima u toj zemlji“, stoji u saopćenju te se dodaje:

“Rasprava će obuhvatiti niz nedavnih događaja, uključujući trovanje ruskog opozicionog lidera, pogoršanje situacije u vezi s ljudskim pravima u zemlji, nastavak aktivnosti širenja dezinformacija iz prokremljanskih izvora i druge aspekte unutrašnje situacije u Rusiji, kao i ulogu Rusije u zajedničkom susjedstvu, uključujući i situaciju u Bjelorusiji”, navodi se.

Njemačka i Francuska su prošle sedmice optužile Rusiju da stoji iza trovanja Navalnyog.

Navalnom, kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin. Navalny tvrdio je da se otrovao nečim što je pomiješano s čajem.

Navalny je 22. augusta hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu.Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalny otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka.

Dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile da je Navalny otrovan. Bolnica Charite je 7. septembra saopćila kako se Navalny oporavlja i da više nije u komi.

Navalnyjev tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio Navalny. Alexey Navalny je iz bolnice Charite u Berlinu otpušten 23. septembra.