Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović izjavila je kako je pred novoosnovanim ministarstvom nekoliko prioritetnih ciljeva, a fokus će, prije svega, biti na donošenju izmjena Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti.

Husić-Mehmedović je tokom posjete Internacionalnom Burch univerzitetu (IBU) izjavila i da će važan segment djelovanja Ministarstva biti uspostavljanje saradnje između javnih i privatnih univerziteta u Kantonu Sarajevo.

Ona je takođe najavila i izdvajanje više novca za nauku i naučno-istraživački rad.

Ministrica je danas razgovarala i sa predsjednikom Univerziteta School of Science and Technology (SSST), Ejupom Ganićem. Ovo je jedna od prvih u nizu posjeta novoizabrane ministrice privatnim, ali i državnim univerzitetima, koje imaju za cilj uspostavljanje dobre saradnje te upoznavanje s dosadašnjim rezultatima i planom njihovog rada, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Husić-Mehmedović je obećala veći angažman Ministarstva i zalaganje za razvijanje snažnije saradničke mreže na nivou univerziteta.