Vlada Federacije BiH trebalo bi u petak da usvoji paket mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije. Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, gostujući u emisiji “BHT1 uživo” kazao je kako se radi o Uredbi o interventnim mjerama podrške najugroženijim sektorima privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, Uredba je skoro u potpunosti finalizirana, preostali su još neki tehnički detalji.

“Kako sada stvari stoje, Uredba će se naći na narednoj sjednici Vlade koja je zakazana za petak, s obzirom da u srijedu i četvrtak imamo sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Što se tiče same Uredbe, moguće je da će iznosti 90 umjesto 100 miliona KM, a razlika od tih 10 miliona tiče se zdravstvenog sektora”, kazao je Miraščić.

On je objasnio kako je vrlo vjerovatno da će Vlada FBiH napraviti intervenciju prema zdravstvenom sektoru za kupovinu lijeka remdesivir, koji se koristi u liječenju bolesti Covid-19, a prva rata najvjerovatnije će iznositi oko 12 miliona KM.

“Što se tiče same Uredbe, ona pokriva četiri resora: turističko-ugostiteljskih djelatnosti – na taj resor će biti odvojeno 30 miliona KM, resor prometa i komunikacija – 20 miliona KM, resor poljoprivrede – 10 miliona KM i resor industrije – 30 miliona KM”, dodao je on.

Miraščić je rekao da će kriteriji za dodjelu pomoći biti prilično jednostavni.

“Osnovni kriterij Uredbe će biti da su preduzeća, odnosno pravni subjekti, imali pad prometa od 01.04. do 30.09. tekuće fiskalne godine u odnosu na promet prošle godine”, objasnio je savjetnik premijera FBiH.

Prema njegovim riječima, pad zavisi od industrije do industrije.

“U turizmu je to preko 70 posto. Imamo pravnih subjekata koji su imali pad preko 90 posto, a imamo i onih koji su imali pad nešto iznad 40 posto. Ovim smo htjeli da napravimo što veći obuhvat pravnih subjekata koji mogu konkurisati za tu namjenu. To je osnovni uslov, i to je uslov koji se tiče turističko-ugostiteljske djelatnosti i određenih sektora u okviru prometa i komunikacija. Što se tiče prehrambene izvozno orijentisane indiustrije i same industrije u okviru Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, ukupno 40 miliona, tu će biti targetirane izvozno orijentisane firme i tu je osnovni uslov da u okviru prometa kompanija bilježi više od 30 posto od izvoza”, kazao je Miraščić.

Kako je rekao, u suštini, Uredba je usmjerena na očuvanje radnih mjesta, na potpomaganje likvidnosti i podizanje konkurentnosti preduzeća kroz pomoć najugroženijim sektorima, ali takođe i onim sektorima koji imaju potencijal za najbrži oporavak.

Miraščić je naveo da je Vlada Federacije BiH do sada, kroz Zakon o ublažavanju negativnih posljedica pandemije, kolokvijalno nazvan korona-zakon, kroz subvencije pravnim subjektima doznačila oko 90 miliona KM.

“Vlada je, također, nižim nivoima vlasti doznačila 230 miliona KM – 200 miliona kantonima, 30 miliona općinama i gradovima.”, rekao je on za BHRT.