Oko 40 hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini dobilo je otkaz od proglašenje epidemije. Sindikati strahuju da nam slijedi i drugi val otpuštanja radnika.


Ranka Mišić, predsjednica Saveza Sindikata Republike Srpske za BHRT je rekla da će zahtijevati da da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 60 do 70 odsto prosječne plate.

“Već početkom desetog mjeseca očekujemo prve pregovore. Vodili smo račune o tome da su troškovi života porasli i to su argumenti za povećanje plate, a cilj je da “dobacimo” do iznosa koji će omogućiti obezbjeđivanje minimalne potrošačke korpe, jer je nefer da radnik radi, a ne može prehraniti porodicu. Naš prijedog je da u vrijeme pandemije treba zaštiti radnike sa najnižim primanjima i najniža plata treba iznositi od 60 do 70 odtso prosječne plate. Biće teško, jer neki poslodavci ne žele pregovarati, ali moraju razumjeti da se radnici moraju sačuvati”, rekla je Mišićeva.

Mišićeva je naglasila da je očuvanje radnih mjesta gorući problem u RS i BiH, te da je bh. ekonomija veoma ranjiva.

“Koronavirus već dugo traje na ovim prostorima i te žrtve su najčešće u ekonomiji i, nažalost, u ljudskim životima. Koliko ćemo biti uspješni u očuvanju radnih mjesta zavisi od toga koliko dugo će ova pandemija da traje i da li će biti drugog talasa koji se prognozira. Postoji opravdan strah da li ćemo moći sačuvati postojeći broj zaposlenih u Republici Srpskoj. Ekonomija RS i BiH je veoma ranjiva i ovakvi potresi ostavljaju velike posljedice”, kazala je Mišićeva.

Ona ističe da su mjere koje je Vlada Rs preduzela u vrijeme pandemije su dale rezultate, ali da je sada potrebno preduzeti i neke nove.

“Oko 13 hiljada radnika je ostalo bez posla, a u istom broju su zaposleni novi radnici. Mjere Vlade RS su dale rezultate. Razlika između otpuštenih i novozaposlenih je 91 radnik u korist zaposlenih. Ako je za utjehu, povećali smo iznos i dužinu primanja novčane nadoknade za one koji su bez posla. Mjere nisu bile loše, na vrijeme su donesene, ali potreban je novi paket mjerai veoma je važna je solidarnost između poslodavaca” objasnila je Mišićeva.

Kada su u pitanju zloupotrebe poslodavaca u vrijeme pandemije, Mišićeva ističe da su bile rijetkost, te da je sindikat pružio besplatnu prqavnu pomoć za sve kojima je trebala, te su na taj način radnici ostvarili svoja prava zakonom zagarantovana.