Masačusetski tehnološki institut (MIT) razvio je strategiju vakcinacije putem udisaja.

Riječ je o metodi koja može stvoriti “vojsku” T-ćelija, koje spremno čekaju “uljeze” na površini sluznice, omogućavajući tako imunitetu da brzo reaguje na virusnu infekciju.

Mnogi virusi zaraze svoje domaćine preko sluznice u tijelu, poput one u sistemu organa za disanje.

Naučnici sa MIT-a pokazali su na primjeru sluznice pluća miševa da mogu pokrenuti jaku memorijsku reakciju T-ćelija, dajući im vakcinu koja se veže za protein koji se prirodno nalazi u sluznici.

Na taj način može se pomoći pri raspoređivanju vakcine po sluznicama.

Naučnici objašnjavaju da su se specifično koncentrisali na reakciju T-ćelija, koja bi bila korisna protiv virusa ili tumora.

“Ideja je bila da iskoristimo protein albumin u obliku trojanskog konja kako bismo raširili vakcinu po cijeloj sluznici”, kaže profesor Darel Irvin, jedan od autora studije.

Osim što na taj način mogu da zaštite pluća od virusne infekcije, takav tip vakcine koja se udiše mogao bi se koristiti i za liječenje metastaze raka na plućima ili čak za sprečavanje njegovog nastanka, tvrde autori studije, koja je objavljena u naučnom časopisu “Sajens imunolodži”.

Većina vakcina koje se trenutno koriste ubrizgava se u mišićno tkivo, ali se većina virusnih infekcija događa na sluznicama pluća i gornjeg dijela respiratornog trakta, te sluznicama reproduktivnog ili digestivnog trakta.

“Stvaranje snažne linije odbrane na tim mjestima moglo bi pomoći tijelu u odbrani od infekcija na efikasniji način”, ističe Irvin.

Sada postoji odobrena “nazalna vakcina” protiv gripa i oralna za trbušni tifus, ali obje se sastoje od živih, oslabljenih virusa, koji lakše mogu probiti opnu sluznice.

Naučnici su primijenili direktno udisanje, te otkrili da takav način unošenja vakcine u organizam proizvodi 25 puta više memorijskih T-ćelija u plućima miševa.