Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović zatražio je pomoć od ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova za uvođenje novih avio-linija između dvije zemlje, kojim bi kao polazne tačne u BiH, osim Sarajeva, bili obuhvaćeni i Banjaluka, Tuzla i Mostar.

Mitrović je zatražio pomoć Kalabuhova pri intenziviranju aktivnosti da bi bile prihvaćene predložene dopune Aneksa važećeg Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara i Vlade Rusije potpisanog 2009. godine, što bi omogućilo uvođenje nove avio-linije između dvije zemlje i značajno doprinijelo ekonomskom razvoju BiH.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara saopšteno je da su, u skladu sa članom 19. Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara i Vlade Ruske Federacije, zatražili od Ministarstva inostranih poslova sprovođenje konsultacija sa Ministarstvom transporta Ruske Federacije radi prihvatanja izmjena.

Predloženim dopunama uvode se nove tačke dolaska i polaska, odnosno, osim Sarajeva se kao polazne tačke u BiH predviđaju Banjaluka, Tuzla i Mostar, a kao dolazne tačke u Ruskoj Federacije uvode se Šeremetjevo i Senkt Peterburg.

Sagovornici su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje dvije zemlje, a, prije svega, bilo je riječi o temama iz oblasti transporta i vazdušnog saobraćaja, odnosno mogućem povećanju kontingenta bilateralnih dozvola, te izmjenama Sporazuma.

Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Rusije u BiH i mnogo uspjeha u budućem radu, posebno na uspostavljanju saradnje u oblasti infrastrukture i ekonomije, te željezničkog saobraćaja, navedeno je u saopštenju.