Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Ambasadi SAD u BiH Elen Džermejn o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenom uspostavljanju na kompletnom području BiH.

Ovom je prethodio sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom.

Mitrović je istakao da se trenutno radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija, a uskoro je planirano i raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresovane u i van BiH.

On je zahvalio na podršci koju američka ambasada pruža BiH na putu ka evropskim integracijama te uspostavljanju bolje ekonomske saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Sagovornici su razgovarali i o pitanju sajber bezbjednosti, odnosno bezbjedne razmjene podataka i bezbjedne mreže, te su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila bezbjedna razmjena podataka i informacija.

Mitrović je naglasio da BiH predstoji uspostavljanje zakonske regulative koja bi definisala oblast sajber bezbjednosti, nakon čega je potrebno sprovesti tehnička rješenja koja bi definisala i riješila problematiku bezbjednosti mreža.

On je istakao da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usaglašeni sa entitetima i Brčko distriktom, ali i evropskim direktivama, jer BiH u narednom periodu planira biti članica EU.