inistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak s ambasadorom Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom u kojem ga je upoznao s problemom međunarodnog prometa robe u tranzitu preko Republike Hrvatske koji se, prije svega, odnosi na formiranje konvoja i policijske pratnje koji usporavaju protok robe.

Ministar Mitrović je informisao ambasadora da je ministarstvo na čijem je čelu 16. marta uputilo dopis Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori u kojem predlaže da se u ovoj situaciji pandemije uspostave koridori koji bi omogućili nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Osim toga, ministar Mitrović je informisao ambasadora Zatlera da je 26. marta, zajedno sa ministrom bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe, održao sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Takođe, ambasador Zatler je upoznat i s dopisima upućenim ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u kojima je ukazano na navedeni problem koji se javlja prilikom međunarodnog prometa robe, kao i činjenicom da je nakon urgencije ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Republika Srbija prihvatila formiranje zelenih koridora po preporuci Evropske komisije i prometne zajednice te 2. aprila ukinula policijsku pratnju i konvoje.

Ministar Mitrović zamolio je ambasadora Zatlera kao predstavnika Evropske unije da svojim ličnim autoritetom kod institucija vlasti Republike Hrvatske pomogne u rješavanju ovog problema koji se odnosi ne samo na BiH nego i na sve ostale zemlje zapadnog Balkana pa i na Grčku, Bugarsku i Tursku.

Iz istih razloga, ministar Mitrović obavio je telefonski razgovor i s Erikom Kamusom, šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, od kojeg je zatražio da svojim autoritetom u Vašingtonu pomogne u rješavanju problema u međunarodnom prometu robe u tranzitu preko Republike Hrvatske.

Ministar Mitrović upoznao je gospodina Kamusa s razgovorom koji je obavio s ambasadorom Zatlerom, podatkom da je Republika Srbija ukinula konvoje i policijsku pratnju i odredila zelene koridore te činjenicom da se ministarstvo do sada tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Republike Hrvatske i ukazivalo na navedeni problem ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju. Takođe, još jednom je potcrtao da smo spremni usaglasiti naše zahtjeve s potrebama Republike Hrvatske.