Zahvaljujem se predsjedniku Turske i turskom narodu na donaciji 30.000 vakcina protiv COVIDA – 19 narodu BiH u trenutku kada nam je to zaista potrebno, kazao je gostujući u BHT1 Uživo ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

„Mi nemamo vakcina, dobivamo pomoć „na kašičicu“, izjavio je Mitrović.

Tačan termin dolaska vakcina nije znao.

Osvrnuo se na važne sastanke održane prije par dana u Turskoj, ističući projekt izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd. Ministar je napomenuo važnost potpisivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

„Koliko je značajan projekt izgradnje autoputa  Sarajevo – Beograd – Sarajevo suvišno je pričati. To je jedan veliki korak za BiH, a mali za Tursku. Bitno je istaći pitanje povezivanja dva najveća grada- Sarajeva i Beograda. Da ne kažem vjekovima, ali dugo postoji ta ideja koja je konačno došla na realizaciju zahvaljujući prije svega trilateralnom sastanku održanom 2018. između gospodina Erdogana,  Vučiča i od strane BiH“, kazao Mitrović dodajući da BiH i Srbija kao susjedne zemlje trebaju razvijati prijateljske odnose.

Dio spomenutog autoputa od Beograda do Saraja i od Sarajeva prema Beogradu se počeo graditi. Sporazum između Srbije i Turske već je na snazi i u toku je izgradnja mosta na rijeci Savi koji sljedeće godine treba biti i završen.

„Očekujemo u narednih mjesec- dva početak izgradnje autoputa od Kuzmina do Rače. Što se tiče izgradnje autoputa kroz BiH, odnosno Republiku Srpsku očekujemo u narednim mjesecima početak radova jer sve predradnje koje su trebale biti urađene na dionici od Reče do Bijeljine su urađene: definisana je trasa, urađena je parcelacija, eksproprijacija i raspisani su tenderi. Mislim da će nakon posjete Turskoj ovaj posao vrlo brzo krenuti, kazao je državni ministar.

Naglasio je i kako Federacija kasni u odnosnu na Republiku Srpsku po pitanju spomenutog autoputa „jer je urađen samo idejni projekt i studija izvodljivosti, dok parcelacija i eksproprijacija, prema mojim saznanjima, nisu urađene“.