Da ljudi postaju sve svjesniji potrebe očuvanja prirode najbolje su pokazali mještani Kruščice iz Viteza, izborivši se da se na rijeci Kruščici ne grade mini hidroelektrane. Gotovo identičan slučaj bilježimo i u Prozoru/Rami, gdje su ekološka udruženja i mještani protive, kako ističu, uništenju rijeke Volujak.

Netaknuta priroda i tok ove nevjerovatno čiste i sačuvane rijeke mogli bi biti trajno uništeni ako se obistine najave i započne izgradnja mini hidrocentrale na ovoj lokaciji, upozoravaju iz lokalnog ekološkog udruženja.

Mišljenje aktivista lokalnog udruženja dijele i mještani sela koja gravitiraju rijeci Volujak, ali i njenim pritokama na kojim su takođe planirane izgradnje mini hidrocentrala. Mještani su odlučni da se bore, kako kažu, za biser koji godinama ljubomorno čuvaju.

“Mi smo to rekli i u jednoj javnoj raspravi koja je ovdje nedavno održana. Mi smo isključivo protiv toga, mi to nećemo dozvoliti, iskoristićemo sva sredstva da sačuvamo ovaj biser prirode, ovo je netaknuta priroda, a malo gdje je ima u Evropi ovakve”, ogorčeno priča Mesud Hero, stanovnik mjesne zajednice Šćipe.

Izgradnjom mini hidrocentrale na rijeci Volujak moglo bi biti ugroženo i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe na tom području.

Aktivisti lokalnog ekološkog udruženja upozoravaju da je studija urađena uz brojne slučajne ili namjerne propuste na koje će ukazati i u sudskim procesima, koji su, čini se, neminovni u ovom slučaju. Ono što ide u prilog aktivistima za zaštitu Volujka jesu već pokrenuti sudski procesi oko imovinsko-pravnih odnosa, koji bi mogli znatno usporiti, ali i zaustaviti planiranu gradnju mini hidrocentrale na rijeci Volujak.

Izvor: Harun Bošnjak/BHRT