Jedno od najvećih gradilišta na Koridoru 5c trenutno je na jugu Hercegovine u blizini sela Ševaš Njive. Svjesni  važnosti ovih radova, mještani upozoravaju i na probleme koje imaju posebno u ljetnim mjesecima – prašina, buka, manjak pitke vode i ugrožena poljoprivredna proizvodnja. Tvrde da im je voda došla do grla i mole nadležne da preuzmu odgovornost.

U selo Ševaš Njive blizu Čapljine pored gradilišta autoceste prošle smo godine došli na poziv nezadovoljnih mještana. Tada su se žalili kako se od radova skuplja prašina koja im uništava poljoprivredu i pitku vodu i smanjuje sveukupnu kvalitetu zivota. 365 dana kasnije opet smo u Ševaš Njivama a problemi su ostali isti ako ne i gori.

MEHMED ŠABANOVIĆ, stanovnik Ševaš Njiva

“Nije urađeno ništa, ni za prašinu, prašina je u selu na voćkama, na artiklima poljoprivrednim, ja imam 160 jabuka na jednoj parceli, svaka se osušila, nisam mogao doci do njih da zaštitim. Uz to moramo kupovat vodu, ako kiša padne jer od prašina ne možes piti vodu kišnicu”.

Iz JP Autoceste kažu kako se trude biti društveno odgovorni i na usluzi lokalnoj zajednici. О оvim problemima razgovarali su sa mještnaima.

Na dijelu autoceste koji prolazi u neposrednoj blizini pomenutog naselja Ševaš Polje, kao i na svim lokalnim saobraćajnicama kroz selo koje koristi izvođač radova, intenzivno se radi na smanjenju nivoa prašine na način da se specijaliziranim vozilima polijevaju te površine.

Treba uzeti u obzir da se nalazimo u ljetnom periodu gdje su dnevne temperature izrazito visoke i da učinak poljevanja vodom nije dugotrajan iako izvođač radova ulaže maksimalne napore. Svjesni situacije da stanovnici kako ovog tako i susjednih naselja žive od poljoprivrede i da im se izgradnjom autoceste donekle otežao pristup nekim parcelama na kojima uzgajaju kulture, Autoceste FBiH u koordinaciji sa izvođačem radova naročitu pažnju posvećuju tome da vlasnici tih parcela u svakom trenutku mogu da pristupe svojim parcelama.